Supertoit-Odrakruup ja kõrvits + RETSEPT

TOETA OMA TERVIST TOITUMISEGA

Odrakruubi ja kõrvitsa imelised omadused

Odrakruup on üks neid toiduaineid, mida oleme harjunud pidama pigem tavaliseks ja argiseks. Tegelikult on odrakruubi näol tegu universaalse, maitsva ja ka väga kasuliku teraga.

Kruupide pehmeks saamine nõuab küll veidi kannatust, aga nenede tummine ning toitev maitse kompenseerib kogu valmistamise vaeva. Suureks plussiks on veel seegi, et odrakruup on hõlpsasti kättesaadav igal ajal ning ka hind on kõigile taskokohane. Odrakruubi muudab täisväärtuslikuks minimaalne töötlemine, mistõttu on säilinud kõik head toitained ja vitamiinid.

Miks süüa odrakruupi:

  • 1–1,5 protsenti rasva
  • 76,8 protsenti süsivesikuid
  • 8,5 protsenti valke
  • kaltsiumi, fosforit ja rauda
  • Odras on B-rühma vitamiine, rauda, tsinki, magneesiumi, kaaliumi, vaske, fosforit ja kiudaineid.

Väikesed nipid!

  • Kruupe võid keema panna nii külma kui keevasse vette.
  • Kruubid keevad kaua pehmeks, kuid leotamine lühendab keetmisaega. Leotamisel toitainete sisaldus kruupides ei vähene.

Miks süüa kõrvitsat?

On üks madalaima kalorsusega köögivilju – 100 grammis viljalihas on ainult 26 kalorit. Kõrvits ei sisalda küllastunud rasvhappeid ega kolesterooli, samas on temas palju kiudaineid, antioksüdante, mineraale ja vitamiine. Teda soovitatakse arstide poolt tihti toidulaua rikastamiseks, kui soovitakse alandada kas kolesterooli või kaalu ja neid kahte näitu kontrolli all hoida.

Kõrvitsat võib pidada paljude vitamiinide nagu A, C, E, erinevate mineraalide ja antioksüdantide aidaks.

Kõrvits kõige kõrgema A-vitamiini koostisega, ainult 100 g kõrvitsa viljalihas on 7384 mg A-vitamiini, mis katab mitmekordselt meie A-vitamiini päevasest vajadusest. A-vitamiin on võimas looduslik antioksüdant, mida meie keha  nõuab, et säilitada naha ning limaskestade tervis. Ka loetakse A-vitamiini väga vajalikuks nägemisele.

Kõrvits on suurepäraseks allikaks ka erinevatele B-kompleksvitamiinidele

Kõrvitsaseemned on suurepäraseks allikaks kiudainetele ja monoküllastamata rasvhapetele, mis on head südamele. Näiteks 100 g kõrvitsaseemneid katab 100% päevasest rauavajadusest, 71% päevasest tsingi vajadusest. Lisaks on kõrvitsaseemned suurepäraseks asendamatu aminohappe trüptofaani allikaks, mis edendavad tervist. Trüptofaan muudetakse ajus GABA-ks, mis toetab valkude sünteesi ja aitab kaasa lihaste kasvule.

GABA aeglustab või pidurdab närviimpulsside ülekeandmist ühelt rakult teisele nendes aju piirkondades, mis vastutavad rahutuse, ärevuse ja hirmutunde tekkimise eest, avaldades seeläbi organismile lõdvestavat toimet.

Odrakruubi- kõrvitsa pada

 

Serveering: 3 portsu ( 1 ports 430 kcal)

Vaja läheb (toorkaal):

✅ 150 g odrakruupe

✅ 300 g kanafileed

✅ 25 g võid või kookserasva

✅ 300 g muskaatkõrvitsat

✅ 800 g aedube

✅ Soola, pipart, tilli

✅ Näpotsatäis kõrvitsaseemneid

Valmistamine:

  1. Leota kruupe enne keetmist paar tundi, see vähenab kruupide keetmisaega
  2. Keeda kruubid soolaga kuniks need on pehmed
  3. Kuumuta pann ja pane pannile külmutatud aedoad
  4. Koori kõrvits ja tükelda see pisikesteks kuubikuteks või lase läbi köögikombaini riiviga.
  5. Lisa aedubade juurde kõrvits, sest aedubadest tulev vesi küpsetab valmis ka kõrvitsa. Lisa näputäis soola.
  6. Tükelda kanafilee ning lisa see pannile, kui vesi on täielikult aurustunud ning kõrvits ja aeduba valmis.
  7. Lisa rasvaine ning prae kogu segu aedoad, kõrvits ja kanafilee. Lisa, pipar, sool. Viimasena keedetud odrakruubid. Prae veel veidi kuniks kõrvits on kruubiga ilusti segunenud.
  8. Raputa peale tilli ning mõned kõrvitsaseemned ning serveeri

Kõrvits on üks madalaima kalorsusega köögivilju – 100 grammis viljalihas on ainult 26 kalorit. Kõrvits ei sisalda küllastunud rasvhappeid ega kolesterooli, samas on temas palju kiudaineid, antioksüdante, mineraale ja vitamiine. Teda soovitatakse arstide poolt tihti toidulaua rikastamiseks, kui soovitakse alandada kas kolesterooli või kaalu ja neid kahte näitu kontrolli all hoida.

Kõrvitsat võib pidada paljude vitamiinide nagu A, C, E, erinevate mineraalide ja antioksüdantide aidaks.

Kõrvits kõige kõrgema A-vitamiini koostisega, ainult 100 g kõrvitsa viljalihas on 7384 mg A-vitamiini, mis katab mitmekordselt meie A-vitamiini päevasest vajadusest. A-vitamiin on võimas looduslik antioksüdant, mida meie keha nõuab, et säilitada naha ning limaskestade tervis. Ka loetakse A-vitamiini väga vajalikuks nägemisele.

Kõrvits on suurepäraseks allikaks ka erinevatele B-kompleksvitamiinidele

Kõrvitsaseemned on suurepäraseks allikaks kiudainetele ja monoküllastamata rasvhapetele, mis on head südamele. Näiteks 100 g kõrvitsaseemneid katab 100% päevasest rauavajadusest, 71% päevasest tsingi vajadusest. Lisaks on kõrvitsaseemned suurepäraseks asendamatu aminohappe trüptofaani allikaks, mis edendavad tervist. Trüptofaan muudetakse ajus GABA-ks, mis toetab valkude sünteesi ja aitab kaasa lihaste kasvule.

GABA aeglustab või pidurdab närviimpulsside ülekeandmist nendes aju piirkondades, mis vastutavad rahutuse, ärevuse ja hirmutunde tekkimise eest mistõttu on sellel organismile lõdvestava toime.

NII ODRAKRUUP KUI KA KÕRVITS SISALDAVAD TSINKI, MIS ON PRAEGUSEL KOROONA AJAL OLULISEKS TERVISE TUGEVDAJAKS. AGA MIKS?

  • Tsink on vajalik element immuunsüsteemi normaalseks toimimiseks, aidates kaasa organismi kasvule ja haavade paranemisele ning on vajalik lõhnade ja maitsete tundmiseks.
  • Tsinki on väikeses koguses vaja organismi igapäevaseks normaalseks toimimiseks. Inimese kehas on ligikaudu 2–3 grammi tsinki. Inimese organism ei suuda tsinki toota ega kaua säilitada, mistõttu on vaja seda saada toidust või toidulisanditest ( TSINK)
  • Tsink mõjutab immuunsüsteemi aidates organismil mikroobe hävitada ning tõsta T-lümfotsüütide ehk T-rakkude hulka. T-rakud aitavad organismil võidelda nakkusega tuvastades viiruste ja mikroobide poolt nakatatud rakke. Lisaks toetab tsink limaskesti.

Katsetage oma menüüs kõrvitsat ja odrakruupi ning olge loomingulised. Toituge nii, et teie keha tänaks teid.

Teie personaaltreener

Liina

 

Kirjuta kommentaar